Literatura romana
Proza, poezia si dramaturgia pentru elevii de liceu


Buna vizitatorule !
te poti autentifica sau te poti inregistra gratis.


Home | Archives | Submit Article | Top Rated | Advance Search | Contacts Us | Rss Feeds

Warning: fopen(./templates/article_rating.tpl): failed to open stream: No such file or directory in /home/g0/public_html/literaturaromana/functions.php on line 38

Warning: filesize(): stat failed for ./templates/article_rating.tpl in /home/g0/public_html/literaturaromana/functions.php on line 39

Warning: fread() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/g0/public_html/literaturaromana/functions.php on line 39

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/g0/public_html/literaturaromana/functions.php on line 42

    Categorii principale
» Autori
» Basme
» Caracterizari
» Comentarii
» Dramaturgia
» Fabule
» Momente si schite
» Nuvela
» Poezia
» Povesti
» Proza
» Roman
» Termeni
» Versuri si proza

  Mai Multe Optiuni
» Cele mai citite articole
» Cele mai votate articole

   Abonament articol
Aboneazate acuma si vezi primi articole gratuite.
» Nume » Email

dupa titlu dupa descriere    Cautare avansata

Publicat : October 04, 2007 | Autor : Mihai T. Categoria : Proza fantastica | Vazut de : 53118 ori | Rating :

  


Fat-Frumos din Lacrima
de Mihai Emincscu (autor canonic)
- basin cult -

"Fat-Frumos din lacrima" de Mihai Eminescu este un basm cult, avand ca sursa de inspiratie basmul popular romanesc. A fost publicat in 1870 in revista "Convorbiri literare", apoi in volumul postum "Versuri si proza" din 1890, editie ingrijita de V.G.Mortun. Aparitia, in 1870, a basmului "Fat-Frumos din lacrima", pe care Mihai Eminescu il subintituleaza "Poveste", inaugureaza in literatura romana o noua specie literara, basmul cult sau basmul de autor.
Semnificatia titlului. In vremuri stravechi, traia un imparat "intunecat si ganditor ca miaza-noapte" si o imparateasa "tanara si zambitoare ca miezul luminos al zilei". De 50 de ani imparatul se afla in razboi cu imparatia vecina si era sleit de lupte si de suferinte. Simtindu-si sfarsjtul aproape, imparatul era trist pentru ca nu avea copii, "se scula din patul imparatesc, de langa imparateasa tanara - pat aurit, insa pustiu si nebinecuvantat" si tot "trist mergea la razboi cu inima neimblanzita". Imparateasa era frumoasa, "cu parul ei cel galben ca aurul", dar "din ochii ci albastri si mari curgeau siroaie de margaritare apoase pe o fata mai alba ca argintul crinului".
Intr-o dimineata, imparateasa inalta rugi fierbinti la icoana Fecioarei Maria si, la un moment dat "o lacrima curse din ochiul cel negru al mamei lui Dumnezeu". Imparateasa "atinse cu buza ei seaca lacrima cea rece si o supse in adancul sufletului sau". Dupa noua luni, imparateasa a nascut un baiat "alb ca spuma laptelui, cu parul balai ca razele lunei" si i-a pus numelc Fat-Frumos din lacrima, care, ca orice erou al basmelor populare crestea "intr-o luna cat altii intr-un an", era viteaz si bun, generos si inteligent, cum altul nu se mai vazuse.

Construclia si momentele subiectului

Subiectul este simplu, specific basmelor populare, cu eroi si motive populare, "Fat-Frumos din lacrima" fiind insa un basm cult, deoarece are autor cunoscut, Mihai Eminescu, perspectiva narativa fiind aceea de narator omniscient. Naratiunea la persoana a III-a imbina fabulosul cu realul, personajele avand puteri supranaturale cu eroi de basm: imparati si imparatese, feti-frumosi si fiice de crai, Muma-Padurilor sau zmei infricosatori
Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, iar deznodamantul consta totdeauna in triumful valorilor pozitive asupra celor negative, in acest basm iubirea invinge toate piedicile.
Modalitatea narativa se remarca prin absenta marcilor formale ale naratorului, de unde reiese distantarea acestuia de evenimente. Incipitul il constituie o idee filozofica si anume ca in vremea veche oamenii erau numai "in germenii viitorului", iar Dumnezeu calatorea pe pamant, calcand "cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pamantului".Actiunea basmului se petrece intr-un timp fabulos si un spatiu nesfarsit, in acest cadru spatio-temporal mitic derulandu-se intamplarile reale si fabuloase la care participa personajele cu puteri supranaturale. Asadar, relatiile temporale si spatiale se definesc prin evocarea timpului fabulos cronologic si a spatiului imaginar nesfarsit:
Expozitiunea. In vremuri de demult, pe cand Dumnezeu mai umbla pe pamant, traia un imparat posomorat "ca miaza-noapte" si o imparateasa vesela "ca miezul luminos al zilei", dar erau suparati ca nu aveau si ei copii. imparatul purta razboaie cu imparatia vecina, dar ii slabisera puterile si "se simtea murind", fiind mai trist ca niciodata ca nu va avea urmas. caruia sa-i lase mostenire ura lui. Tanara si frumoasa imparateasa a ingenuncheat intr-o dimineata la icoana "Maicii durerilor" care s-a induplecat la rugaciunile ei si "o lacrima curse din ochiul cel negru al mamei lui Dumnezeu". Imparateasa a sorbit lacrima Maicii Domnului, iar peste noua luni a nascut un baiat frumos si alb, caruia i-a pus numele Fat-Frumos din lacrima. Bucuria a fost atat de mare, incat chiar imparatul a zambit pentru prima oara in viata, ba chiar "soarele surase" in insangerata imparatie.
Intriga. Flacaul crestea ca Fat-Frumos din basmele populare, "intr-o luna cat altii intr-un an" si, cand s-a simtit destul de mare s-a hotarat sa se bata el singur cu ostile imparatului cu care se dusmanea tatal sau. El s-a imbracat in straie de pastor, si "a plecat in lumea larga si-n toiul lui de voinic". In acest episod narativ se include o pauza descriptiva prin care naratorul intrerupe firul povestirii si descrie natura umanizata (personificata) care se minuneaza de frumusetea doinelor cantate de Fat-Frumos: "Vaile si muntii se uimeau auzindu-i cantecele, apele-si ridicau valurile mai sus ca sa-l asculte, izvoarele isi tulburau adancul [...] ca sa-l auda, Hecare din ele sa poata canta ca dansul cand vor sopti vailor si florilor".
Aruncandu-si buzduganul inainte cale de o zi, Fat-Frumos din lacrima ajunge a treia zi la imparatia vecina, unde este intampinat cu urari de bine si cu bucurie de imparat -"frumos ca luna unei nopti de vara"- si de boierii imbracati in haine aurite. Gazda refuza sa se bata cu el si-i propune sa lege "frfitie de cruce pe cat om fi si-om trai". Fat-Frumos marturiseste ca el nu se teme de nimeni pe lume, in afara de Dumnezeu,
dar imparatul recunoaste ca in afara de Dumnezeu se teme de Mama-padurilor, "o baba batrana si urata" care ii naruia imparatia. El trebuia sa-i dea ca bir "tot al zecilea din copiii supusilor mei", iar astazi urma sa vina sa-si ia plata. Pe la miezul noptii, cand Mama-padurilor a venit urland infricosator, Fat-Frumos a trantit-o cu toata puterea si a legat-o cu sapte lanturi de fier intr-o piua de piatra, dar baba a luat-o la fuga, "cu piua cu tot", peste dealuri, taindu-si cale prin paduri, pana s-a facut nevazuta in noapte.
Desfasurarea actiunii incepe episodul in care Fat-Frumos pleaca pe urmele Mumei-padurilor, mergand "pe dara trasa de piua" pana ce ajunge la o casa frumoasa si alba care stralucea in mijlocul unei gradini cu flori. Pe prispa, torcea o fata frumoasa, care ii ureaza bun venit lui Fat-Frumos si ii spune ca gandurile ei "torceau un vis frumos, in care eu ma iubeam cu tine". Fat-Frumos se indragosteste de ea, desi afla ca este fiica Mamei-padurilor. Fata-i propune sa fuga impreuna, pentru ca daca afla mama ei l-ar omori "si dac-ai muri tu, eu as nebuni ori as. muri si eu". Fata-i spune ca muma-sa se zbuciuma inca in piua in care o incuiase el, incercand sa roada cu dintii lanturile. Impreuna cu voinicul, fata schimba intre ele butiile aflate langa prispa - una plina cu apa si alta cu putere-, iar cand mama ei va vrea sa bea putere, ea sa ia numai apa, iar el putere. Cand scapa din piua, are loc o lupta crancena, baba bea apa, iar Fat-Frumos bea putere si, "cu brate de Fier, o smuci pe baba de mijloc si-o baga-n pamant pana-n gat", apoi o izbi cu buzduganul in cap "si-i risipi creierii". Lupta si atmosfera sunt fabuloase: intreaga natura s-a zguduit, fata a lesinat, dar Fat-Frumos a adus-o la viata doinind din fluier si culcand-o pe ierburile proaspete si pe florile inviorate de soarele ce rasarise stralucitor, ca semn al iubirii ce invinsese toate piedicile.
Voinicul se duce cu mireasa la fratele de cruce, imparatul cel tanar, care ii spune, cu lacrimi in ochi, ca este indragostit pe viata de fata Genarului, "om mandru si salbatic ce isi petrece viata vanand prin paduri batrane". Atunci, Fat-Frumos, ca un adevarat frate de cruce, isi ia cai ageri "cu suflet de vant" si porneste la drum ca s-o rapeasca pe fata Genarului si s-o aduca tanarului imparat, iar pe Ileana, mireasa lui, o lasa plangand cu lacrimi amare de dorul lui.
Ajuns la portile maretului castel al Genarului, o fata oachesa ii deschide portile si-i marturiseste ca asta-noapte o stea ii vestise ca va veni Fat-Frumos, din partea imparatului care o iubea. Un motan veghea fata si-l anunta pe Genar de orice primejdie s-ar fi ivit: "cand urla dintr-un cap s-auzea cale de-o zi, iar cand urla din cate septe, s-auzea cale de septe zile". Fat-Frumos ia fata si incearca sa fuga impreuna, dar Genarul avea un

Pages : [ 1 ] 2


Most viewed articles in Proza fantastica category

Povestea lui HARAP-ALB
Fat-Frumos din Lacrima
Most recent articles in Proza fantastica category

Fat-Frumos din Lacrima
Povestea lui HARAP-ALB

 Visitor's Comments !

there are no comments...


    Ales la intamplare
Zi după zi colinda ţară după ţară, încât nu rămăsese loc pe lume, oricât de sălbatic şi anevoios, pe unde să nu-l fi purtat calul sau vreo apă pe care să n-o fi străbătut.


    Statistici
» Numar total de articole
345
» Numar total de autori
156
» Articole vazute
5997219
» Numar categorii
26

    Linkuri
» Gazduire web
» Gazduire blog
» Dex
» Servere Vps
» Cono
» Mai util ca util


Sterge cookile facute de acest site. | Sus