Literatura romana
Proza, poezia si dramaturgia pentru elevii de liceu


Buna vizitatorule !
te poti autentifica sau te poti inregistra gratis.


Home | Archives | Submit Article | Top Rated | Advance Search | Contacts Us | Rss Feeds

    Categorii principale
» Autori
» Basme
» Caracterizari
» Comentarii
» Dramaturgia
» Fabule
» Momente si schite
» Nuvela
» Poezia
» Povesti
» Proza
» Roman
» Termeni
» Versuri si proza

  Mai Multe Optiuni
» Cele mai citite articole
» Cele mai votate articole

   Abonament articol
Aboneazate acuma si vezi primi articole gratuite.
» Nume » Email

dupa titlu dupa descriere    Cautare avansata
Bine ati venit

Articole importante!

Nuvela
Vazut de : 43569 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Defnitie: Nuvela este specia genului epic in proza, cu un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, concentrat; personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate succint, in functie de contributia lor la desfasurarea actiunii. Nuvela prezinta o intriga riguroasa construind, cu fapte verosimile, accentul fiind pus mai mult pe definirea personajului decat pe actiune, avand o evidenta tendinta spre obiectivare a perspectivei narative.
Citeste tot articolul


Basmul Cult
Vazut de : 45897 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Definitie: Basmul este specia epicii populare si culte, cu larga raspandire, in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare (feti-frumosi, zane, animale si pasari nazdravane etc.), aflate in lupta cu forte malefice ale naturii sau ale societdtii, simbolizate prin balauri zmei, vrajitoare etc., pe care le biruiesc in cele din urma. Basmul are formule specifice initiate, mediane si finale, metafore tipice si personaje cheie pentru actiunea narativa. Termemil de "basm" vine din slava veche, de la "basni", care inseamnd "nascocire", "scornire".
Citeste tot articolul


Proza
Vazut de : 6003 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Cuvantul "proza" vine din fr. "prose " si inseamna "discurs care inainteaza in linie dreapta". Proza se defineste de obicei in opozitie cu poezia, ca forma a discursului oral sau scris, ca mod de expresie ce nu este supus versificatiei. Proza apare ca reactie impotriva poeziei care, folosind mijloace de expresie metaforice si "ornamente" stilistice nu clarifica sensul, ci deturneaza intelesul ideii. De altfel, Moliere definea conceptul cu ironia binecunoscuta: "Tot ce nu este proza este vers: tot ce nu este vers este proza". B. Croce este printre primii care a diferentiat mijloacele de expresie ale prozei de cele poetice, considerand ca acestea nu exprima stari afective si sentimente, ci se indreapta catre gandire. Mai tarziu, Roland Barthes defineste proza pastrand aceeasi idee: "un discurs minim, care vehiculeaza in modul cel mai economic gandirea". (Cf. "Dictionar de tenneni literari", Ed.Academiei)
Citeste tot articolul


Articole Recente

Soacra cu trei nurori
Vazut de : 2729 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Era odată o babă, care avea trei feciori nalţi ca nişte brazi şi tari de virtute, dar slabi de minte. O răzeşie destul de mare, casa bătrīnească cu toată pojijia ei, o vie cu livadă frumoasă, vite şi multe paseri alcătuiau gospodăria babei. Pe līngă acestea mai avea strīnse şi părăluţe albe pentru zile negre ; căci lega pa­raua cu zece noduri şi tremura după ban.
Citeste tot articolul

Povestea unui om lenes
Vazut de : 2047 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Cică era odată īntr-un sat un om grozav de leneş ; de leneş ce era, nici īmbucătura din gură nu şi-o mesteca. Şi satul, văzīnd că acest om nu se dă la muncă nici īn ruptul capului, hotărī să-l spīnzure, pentru a nu mai da pildă de lenevire şi altora. Şi aşa, se aleg vreo doi oameni din sat şi se duc la casa leneşului, īl umflă pe sus, īl pun īntr-un car cu boi, ca pe un butuc nesimţitor, şi hai cu dīnsul la locul de spīnzurătoare !
Citeste tot articolul

Poveste
Vazut de : 1448 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
A fost odată, cīnd a fost, că, dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti. Noi nu suntem de pe cīnd poveştile, ci suntem mai dincoace cu vro două-trei zile, de pe cīnd se potcovea purecele cu nouăzeci şi nouă de ocă de fer la un picior şi tot i se părea că-i uşor. Cică era odată un om īnsurat, şi omul acela trăia la un loc cu soacră-sa. Nevasta lui, care avea copil de ţiţă, era cam proastă ; dar şi soacră-sa nu era tocmai hītră.
Citeste tot articolul

Punguta cu doi bani
Vazut de : 1825 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Era odată o babă şi un moşneag. Baba avea o găină, şi moşneagul un cucoş ; găina babei se oua de cīte două ori pe fiecare zi şi baba mīnca o mulţime de ouă ; iar moşneagului nu-i da nici unul. Moşneagul īntr-o zi pierdu răbdarea şi zise :
Citeste tot articolul

Popa Duhu
Vazut de : 2487 ori
Printeaza | Trimite unui prieten
Cine-a īntīlnit vreodată īn calea sa un popă, īmbrăcat cu straie sărăcute, scurt lā stat, smolit la faţă, cu capul pleş, mergīnd cu pas rar, īncet si gtaditor, răspunzīnd īndesat „sluga dumitale" cui nu-l trecea cu vederea, căscīnd cu zgomot cīnd nu-şi găsea omul cu care să stea de vorbă, facīnd lungi popasuri prin aleiele ascunse ale grădinilor publice din Iaşi, cīte cu o carte īn mīnă, tresărind la cīntecul păserelelor şi oprindu-se cu mirare līngă moşinoaiele de furnici, pe care le numea el „republici īnţe­lepte", dezmerdīnd iarba şi florile cīmpului, icoane ale vieţii omeneşti, pe care le uda cīte c-o lacrimă ferbinte din ochii săi şi apoi, cuprins de foame şi obosit de osteneală şi gīndire, īşi lua cătinel drumul spre gazdă, unde-l aştepta sărăcia cu masa īntinsă.
Citeste tot articolul


    Ales la intamplare
Alexandru Lapusneanul - personaj principal, erou romantic atestat istoric si eponimul nuvelei (care da numele operei -n. n.) - este alcatuit din puternice trasaturi de caracter, un personaj exceptional, ce actioneaza in imprejurari iesite din comun.


    Statistici
» Numar total de articole
345
» Numar total de autori
139
» Articole vazute
4541637
» Numar categorii
26

    Linkuri
» Gazduire web
» Gazduire blog
» Dex
» Servere Vps
» Cono
» Mai util ca util


Sterge cookile facute de acest site. | Sus